Vegen voor vlinders

Vanwege de weersomstandigheden hebben we de activiteiten van vegers voor vlinders niet op twee verschillende dagen gehad, maar hebben we er een heuse daguitstap van kunnen maken. Het was een pittige dag met heel wat kilometers op de fiets, hard werken om de heide te kunnen behouden en om hun eigen handgemaakte borsteltje te kunnen maken.
Gelukkig was het weer wel droog doorheen de dag. Net voor we op school aankwamen, begon het jammer genoeg nog wel te regenen, maar gelukkig was het dan wel tijd voor het weekend!

Om klokslag half 9 stond de hele klas klaar met de fiets om aan onze fietstocht te beginnen van iets meer dan 8 km. Samen met Mia, zij was mee als fietsbegeleider, ging de fietstocht erg vlot vooruit en kwamen we mooi op schema aan bij onze gids aan het bosmuseum. Harry, onze gids, vertelde honderduit over Bosland, de heivlinder, de nachtzwaluw en waarom we allemaal samen moesten werken om onze natuur te beschermen.
Hij gaf alle leerlingen ook Indische namen, zodat we toch ook even stil stonden bij het harde werk dat vele kinderen in India (en andere landen) dag in, dag uit, moeten doen, voor weinig geld. Harry liet ons op die manier zien, dat de goedkope productprijzen die wij hier vaak in de winkels zien, vaak geen eerlijke prijzen zijn in vergelijking met het werk dat er insteekt.
Dankzij de duidelijke uitleg van onze gids en de motivatie van de leerlingen ging het maken van hun eigen handborsteltje heel vlot.
Buiten de kou , die bij sommigen toch wat in de kleren begon te kruipen, vonden de leerlingen het zeker wel een toffe en leerrijke opdracht.

We hielden onze middagpauze in de natuur, waarna de leerlingen ook nog even de tijd hadden om te spelen en te ravotten in de bossen en in het speeltuintje.

Na deze pauze namen we onze fiets mee naar het Slijkven. Onze tweede gids, Kristine, leerde ons over verschillende biotopen en hoe het heivlindertje zijn leven doorbrengt op de heide. Ook zij maakte ons het belang duidelijk om vergrassing en verbossing tegen te gaan om deze unieke soorten te kunnen beschermen.
Hier staken we de handen uit de mouwen om het pijpenstrootje te verwijderen van de heide. Dit pijpenstrootje heeft ook nog een ander doel: het zijn deze wortels die verzameld worden om de handborstels te maken.

Daarna begon onze rit terug naar school. Na zo een dag vol frisse buitenlucht en actieve opdrachten was het voor velen toch een hele opluchting om terug op school te zijn en aan het weekend te kunnen beginnen.

Om te zien wat we deze dag allemaal hebben uitgespookt, kan je op deze link klikken naar het fotoalbum!